Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Τι κρύβει η βάση της Σούδας;-Υποψίες για βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου!

Την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν πλήρη ενημέρωση για το τι πυρομαχικά κρύβουν οι αποθήκες της βάσης της Σούδας -οι αναφορές κάνουν λόγο για βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου- και πώς αυτά συντηρούνται, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ατυχήματος, τονίζει ο επιστημονικός συνεργάτης στον "Δημόκριτο", χημικός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Νίκος Κατσαρός.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Κύπρο, επικοινωνήσαμε με τον κ. Κατσαρό και του ζητήσαμε την άποψή του για το τι συμβαίνει στη βάση της Σούδας.
Ο κ. Κατσαρός απάντησε:

"Είχε και παλαιότερα αναφερθεί με κάθε βεβαιότητα ότι υπάρχουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στη βάση της Σούδας. Είναι γνωστό ότι τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, είτε χρησιμοποιηθούν στις βάσεις για ασκήσεις, είτε στρατιώτες οι οποίοι έρχονται σε επαφή, οπωσδήποτε μπορούν να μολυνθούν από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Αλλά και σε κάποια απρόβλεπτη περίπτωση ατυχήματος και έκρηξης στις αποθήκες όπου υπάρχουν τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, τότε αυτά μπορούν να μολύνουν και το χώρο της βάσεως αλλά ενδεχόμενα και τον χώρο έξω από τη βάση με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Είναι επίσης γνωστό ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο αποδίδει ραδιενέργεια για πάρα πολλά χρόνια και είναι ύποπτο για καρκινογεννέσεις και τερατογεννέσεις. Επίσης μολύνει τόσο το θαλάσσιο περιβάλλον όσο και την τροφική αλυσίδα της περιοχής. Κάτι παρόμοιο συνέβη στο Κόσοβο. Θα πρέπει λοιπόν οι ελληνικές αρχές να γνωρίζουν καλά που είναι αποθηκευμένα αυτά τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και τις συνθήκες με τις οποίες συντηρούνται έτσι ώστε να αποφευχθεί κάποιο πιθανό ατύχημα".

Ακόμα ο κ. Κατσαρός αναφέρει ότι "είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και εκρηκτικά βλήματατα τα οποία περιέχουν δυναμίτιδα και τα οποία θα πρέπει να συντηρούνται με τις κατάλληλες συνθήκες, ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, ώστε να αποφευχθεί κάποιο παρόμοιο ατύχημα.

Και επειδή αυτά δεν είναι γνωστά στο ευρύτερο κοινό, θα πρέπει η στρατιωτική ηγεσία, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν μια πλήρη ενημέρωση και μια παρακολούθηση και μια εποπτεία των αποθηκών που έχουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, είτε εκρηκτικά βλήματα οιασδήποτε μορφής".



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;