Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος συνεχίζει να προκαλεί


Την ώρα που τα σενάρια για ανάγκη συρρίκνωσης της Ευρωζώνης επιστρέφουν, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ξαναχτυπά, ζητώντας από την χώρα μας να εγκαταλείψει το ευρώ. Σε συνέντευξη του στο....
περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι η έξοδος από το ευρώ ίσως να είναι πια η καλύτερη λύση για την χώρα μας. 


«Στο ελληνικό πρόβλημα έχουν γίνει τόσο θεμελιωδώς λανθασμένοι χειρισμοί, που αυτήν τη στιγμή μία όσο το δυνατόν ελεγχόμενη έξοδος (από το ευρώ) ίσως να ήταν πραγματικά ο καλύτερος δρόμος», είπε ο Σόρος και συμπλήρωσε: «Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία. Η ΕΕ και η ευρωζώνη θα επιζήσουν».



Ο πολυεκατομμυριούχος επενδυτής τάχθηκε ξανά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, επαναλαμβάνοντας αυτά που είχε δηλώσει στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Ο Σόρος προτείνει οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν την καλύτερη «βαθμολογία» από τους οίκους αξιολόγησης θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα ευρωομολόγων αν δεν θέλουν να δουν την ευρωζώνη να καταρρέει.


«Η Γερμανία και οι άλλες χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να δημιουργήσουν ένα σύστημα ευρωομολόγων. Διαφορετικά, το ευρώ θα γκρεμιστεί", γράφει ο Σόρος. Υποστηρίζει εξάλλου ότι είναι απολύτως αναγκαία η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) γιατί, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, "θα απειληθεί ο βαθμός ΑΑΑ της Γαλλίας».


Πυρά κατά και της Γερμανίας


Ο Σόρος κατηγορεί ως υπεύθυνη για την επιδείνωση της κρίσης τη Γερμανία. «Οι γερμανικές επιφυλάξεις (για παροχή βοήθειας στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν δυσκολίες) ενίσχυσαν την ελληνική κρίση και οδήγησαν στη διάδοσή της που μεταμορφώθηκε σε υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη», σημείωσε στο άρθρο του στις 11/08.


Τονίζει μάλιστα ότι μόνο η Γερμανία μπορεί να ανατρέψει την «καταστροφική ευρωπαϊκή δυναμική» που έχει δημιουργηθεί αν υποστηρίξει την έκδοση ευρωομολόγων και αποφύγει τις «ανυπολόγιστες απώλειες που θα είχε η κατάρρευση του ευρώ στο τραπεζικό σύστημα».


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;