Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Εξτρα Προσοχή αυτόν τον Σεπτέμβρη!


Το καλοκαίρι τελείωσε. Μπαίνουμε στο Φθινόπωρο. Μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο που από ότι φαίνεται θα είναι ένας πολύ περίεργος Σεπτέμβριος. Λέω περίεργος επειδή μπορεί να μας επιφυλάσσει πρωτόγνωρα γεγονότα. Μακάρι να κάνω λάθος αλλά είναι πολλά τα δεδομένα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι επόμενοι τρεις μήνες ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο θα αλλάξουν πολλά πράγματα στον κόσμο μας. Αυτά δεν τα λέω επειδή είδα κάποιο όνειρο ή είχα κάποιο όραμα αλλά σε δεδομένα, γεγονότα και στοιχεία που ο καθένας μπορεί να εξετάσει μόνος του για να φτάσει στα δικά τους συμπεράσματα.


Σκοπός μου δεν είναι να φοβίσω αν και σε μερικές περιπτώσεις ο φόβος μπορεί να δράσει θετικά, αφυπνίζοντας μας και ωθώντας μας στο να προετοιμαστούμε για κάτι που βλέπουμε να έρχεται. Το να μη θέλουμε να μάθουμε για αυτό που έρχεται μόνο και μόνο για να μη φοβηθούμε είναι χαζό επειδή όταν τελικά θα έρθει οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστρεπτικές. Και τι γίνεται αν δε συμβεί τίποτα..! Μακάρι!… Θα είσαι 2 φορές πιο χαρούμενος γιατί θα ξέρεις τι γλιτώσαμε…! Η ουσία όμως είναι πως είναι καλύτερο να είσαι προετοιμασμένος και να μην συμβεί τίποτα παρά να μην έχεις προετοιμαστεί καθόλου και να συμβεί κάτι. Θυμήσου το μύθο του Αισώπου με τον Μέρμηγκα και τον Τζίτζικα και σκέψου καλά σε ποιανού τη θέση προτιμάς να είσαι…



Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο Σεπτέμβριος αυτός μπορεί να μείνει στην ιστορία, περισσότερο από ότι έμεινε ο Σεπτέμβριος του 2001 με την κατεδάφιση των δίδυμων πύργων. Υπάρχουν αρκετά σενάρια που γίνονται όλο και πιο πιθανά καθώς οι μέρες περνάνε. Μπορεί να μη συμβεί τίποτα από αυτά, μπορεί να συμβούν και όλα. Το θέμα είναι πως ακόμα οποιοδήποτε από αυτά θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, που σημαίνει πως θα επηρεάσει και τη δική μας ζωή, εδώ στην Ελλάδα.
Κι αφού λέμε για Ελλάδα, πιστεύω ότι τα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα εδώ θα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Ότι όμως συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μία σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα πολιτικο-κοινωνικο-οικονικά θέματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει εκτός από το δέντρο να βλέπουμε και το δάσος. Είναι σαν να είσαι στην παραλία και να μαλώνεις για το ποιος θα πάρει το μπρατσάκι χωρίς να έχεις καταλάβει ότι έρχεται τσουνάμι!
Όταν ο κόσμος είναι στα πρόθυρα τρίτου παγκοσμίου πολέμου, στην Αμερική αναμένεται νέο 911, το δολάριο είναι υπό κατάρρευση στην εντατική και ο κομήτης Ελένιν πλησιάζει με άγριες διαθέσεις, τότε σίγουρα κάποια θέματα που μας απασχολούν, δεν είναι και τόσο σημαντικά όσο μας τα παρουσιάζουν. Αν και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τα τέσσερα αυτά σενάρια να υλοποιηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο 2011, αυτό στο οποίο αξίζει να δείξετε παραπάνω προσοχή είναι το θέμα του Κομήτη Ελένιν, που στα μέσα Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να γίνεται θέμα σε όλα τα ΜΜΕ και στο τέλος Σεπτεμβρίου θα κατηγορηθεί για πιθανό μεγάλο σεισμό που ενδέχεται να συμβεί σε κάποιο σημείο του πλανήτη, μάλλον κάπου στις ΗΠΑ.
Τι μπορείς να κάνεις εσύ για όλα αυτά;


Πρώτο: Μορφώσου


Ψάξου. Μάθε τι συμβαίνει. Με αυτόν τον τρόπο δε θα σου έρθει απότομο και σοκαριστικό κάτι που θα συμβεί. Είναι πάντα καλύτερα να αναμένεις παρά να αντιδράς. Αυτό επειδή υπάρχει κίνδυνος σε κάτι πολύ πρωτόγνωρο να αντιδράσεις με τρόπο που θα το μετανιώσεις στη συνέχεια.
Δεύτερο: Φτιάξε σχέδιο


Γράψε σε ένα χαρτί τι έχεις ανάγκη εσύ και η οικογένειά σου σε περίπτωση που για κάποιο λόγο υπάρξει δυσλειτουργία στο σύστημα διανομής τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και δεν υπάρχει υδροδότηση και ηλεκτροδότηση. Φτιάξε επίσης ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που διαταραχθούν οι επικοινωνίες. Να έχεις μιλήσει με τους κοντινούς σου ανθρώπους σχετικά με το που θα συναντηθείτε σε περίπτωση που κάτι συμβεί και δε μπορείτε να επικοινωνήσετε.
Τρίτο: Πάρε τα απαρραίτητα


Προσπάθησε να εξασφαλίσεις κάποια πράγματα που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ψύχραιμοι σε ένα τέτοιο σενάριο. Το σημαντικό είναι να μην σας πιάσει πανικός αν ακουστεί ένα άσχημο νέο και να μην χρειαστεί να πάτε τρέχοντας στο σούπερ μάρκετ με τον φόβο ότι άλλοι θα πάνε πρώτα και θα τα πάρουν όλα. Επαναλαμβάνω: Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ψυχραιμία και για να συμβεί αυτό χρειάζεται λίγη προετοιμασία.
Ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας, θα έλεγα πως το να υπάρχουν στο σπίτι τρόφιμα και νερό για 1 εβδομάδα είναι μία καλή αρχή. Μερικά κεριά, φακός, μπαταρίες κλπ είναι επίσης χρήσιμα. Βασικά, ο καθένας κάνει ότι τον κάνει να νιώθει κάποια ασφάλεια. Αυτό είναι το σημαντικό.


Στο site www.seismoi.gr υπάρχει μία λίστα του Ερυθρού Σταυρού με πράγματα που είναι καλό να έχουμε διαθέσιμα για να αντιμετωπίσουμε περίπτωση σεισμού. Η ίδια λίστα ισχύει για κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Την παραθέτω:
Υπάρχουν έξι βασικά είδη που πρέπει να έχουμε αποθηκευμένα στο σπίτι μας:


νερό, φαγητό , κουτί πρώτων βοηθειών, ρούχα και σκεπάσματα, εργαλεία και ειδικά αντικείμενα
Νερό


Διατηρείτε προμήθειες νερού για τουλάχιστον τρεις ημέρες (δύο λίτρα για τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, δύο λίτρα για κάθε άτομο στο σπίτι μας για την προετοιμασία φαγητού/ καθαριότητα).
Φαγητό


Αποθηκεύστε μη-αλλοιώσιμη τροφή για τις ανάγκες τουλάχιστον τριών ημερών. Επιλέξτε φαγητό που δεν χρειάζεται ψυγείο, προετοιμασία ή μαγείρεμα, και λίγο ή καθόλου νερό.Επιλέξτε τρόφιμα που είναι μικρά σε όγκο και ελαφριά.
Κουτί Πρώτων Βοηθειών


Ετοιμάστε ένα κουτί Πρώτων Βοηθειών για το σπίτι σας και ένα για κάθε αυτοκίνητο σας. Το κουτί Πρώτων Βοηθειών πρέπει να περιλαμβάνει:
Ιατρικά


Αποστειρωμένους αυτοκόλλητους επιδέσμους σε διάφορα μεγέθη (χαζαπλάστ)
Παραμάνες σε διάφορα μεγέθη
Σαπούνι
LATEX γάντια (2 ζευγάρια)
Αντηλιακό
2-inch αποστειρωμένες γάζες (4-6)
4-inch αποστειρωμένες γάζες (4-6)
Τριγωνικούς επιδέσμους (3)
Φάρμακα άνευ συνταγής
2-inch επιδέσμους (3 ρολά)
ελαστικούς επιδέσμους πλάτους 10 εκατοστών (3 ρολά)
Ψαλίδι
Λαβίδα
Βελόνα
Υγρά πετσετάκια
Αντισηπτικό (Betadine – υγρό και πάστα)
Θερμόμετρο
Γλωσσοπιέστρα (2)
Σωληνάριο με βαζελίνη ή άλλο λιπαντικό
Φυσικό ορό (σε αμπούλες και φιάλη των 500cc)
Οινόπνευμα καθαρό
Φάρμακα άνευ συνταγής


Ασπιρίνες ή φάρμακα κατά του πόνου που δεν περιέχουν ασπιρίνη (παρακεταμόλη)
Φάρμακα κατά της διάρροιας
Φάρμακα για στομαχικές διαταραχές (αντιόξινα)
Αμμωνία υγρή
Αντισταμινική αλοιφή (για τσιμπήματα-δαγκώματα εντόμων, εξανθήματα)
Σιρόπι ιπεκακουάνας (χρησιμοποιείται για να προκαλέσει εμετό σε περίπτωση δηλητηρίασης)
Ενεργός άνθρακας (χρησιμοποιείται για να δεσμεύσει το δηλητήριο σε περίπτωση δηλητηρίασης) σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Δηλητηριάσεων τηλ 01-7793777
Φάρμακα θεραπείας


Για τα μέλη της οικογένειας που ακολουθούν συστηματική (καθημερινή) φαρμακευτική αγωγή πρέπει να υπάρχουν τα φάρμακα της συνταγής για μια εβδομάδα.
Εργαλεία


Πλαστικά ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα
Ραδιόφωνο με μπαταρίες και εφεδρικές μπαταρίες
Φακό και εφεδρικές μπαταρίες
Χρήματα ή ταξιδιωτικές επιταγές, κέρματα
Ανοικτήρι κονσέρβας, σουγιά
Πυροσβεστήρα: μικρό μέγεθος τύπου “ABC”
Υπνόσακο (Sleeping-bag)
Τανάλια
Κολλητική ταινία για κιβώτια (μπορεί να συγκρατήσει σπασμένα τζάμια)
Πυξίδα
Σπίρτα σε προστατευτική από το νερό συσκευασία
Αλουμινόχαρτο
Πλαστικά δοχεία
Φωτοβολίδα
Χαρτί, στυλό
Βελόνα, κλωστή
Σταγονόμετρο (“πουάρ”)
Σφυρίκτρα
4 x 4 μέτρα τουλάχιστον πλαστικό-νάιλον (για αδιάβροχο, για να κλείσει κάποιο άνοιγμα στον τοίχο μετά από ένα σεισμό, ένα σπασμένο τζάμι)
Χάρτη της πόλης, περιοχής (για να βρούμε τα καταφύγια, τόπους συγκέντρωσης)
Ισοθερμική κουβέρτα
Υγιεινή


Χαρτί τουαλέτας
Σαπούνι, απορρυπαντικό
Είδη για γυναίκες
Προσωπικά είδη καθαριότητας
Πλαστικές σακούλες απορριμμάτων (για τα μεταχειρισμένα είδη προσωπικής υγιεινής)
Πλαστικό δοχείο με σταθερό καπάκι
Απολυμαντικό
Χλωρίνη
Ρούχα και σκεπάσματα


Τουλάχιστον μια αλλαξιά εσωρούχων, ρούχων και ένα ζευγάρι παπούτσια για κάθε άτομο
Μπότες ή παπούτσια ορειβασίας
Αδιάβροχα
Κουβέρτες ή υπνόσακους
Καπέλο και γάντια
Θερμαντικά εσώρουχα
Γυαλιά ηλίου
Ειδικά αντικείμενα


Θυμηθείτε τα άτομα της οικογένειας με ειδικές ανάγκες όπως τα νεογέννητα και οι ηλικιωμένοι.
Για μωρά


Τροφή
Πάνες
Μπιμπερό
Γάλα σκόνη
Φάρμακα
Για ηλικιωμένους


Φάρμακα για καρδία και υψηλή πίεση
Ινσουλίνη
Φάρμακα γιατρού (με συνταγή)
Μασέλες
Φακοί επαφής και σχετικές προμήθειες
Εφεδρικό ζευγάρι γυαλιών
Διασκέδαση


Παιχνίδια και βιβλία
Σημαντικά οικογενειακά έγγραφα


Διατηρείτε τα παρακάτω έγγραφα σε φάκελο που προστατεύεται από το νερό και μεταφέρεται εύκολα: διαθήκη, ασφάλεια, μετοχές, ομόλογα, διαβατήρια, ταυτότητες, δελτίο εμβολιασμού, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, αριθμούς πιστωτικών καρτών
Κατάσταση με οικιακά είδη σημαντικής αξίας, σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνων
Οικογενειακά έγγραφα (πιστοποιητικό γέννησης, γάμου, θανάτου)
Οδηγίες φύλαξης


Αποθηκεύστε το Κουτί Έκτακτης Ανάγκης σε σημείο που το γνωρίζουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Δημιουργήστε ένα μικρότερο κουτί έκτακτης ανάγκης και φυλάξτέ το στο αυτοκίνητο σας.
Τοποθετήστε όλα τα εφόδια σε πλαστικές σακούλες αεροστεγώς κλεισμένες.
Ανανεώνετε το αποθηκευμένο νερό κάθε έξι μήνες για να διατηρείτε φρέσκο.
Αντικαταστήστε τα αποθηκευμένα τρόφιμα κάθε έξι μήνες.
Μελετάτε το περιεχόμενο του κουτιού έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ανανεώνετε μπαταρίες, μεγέθη ρούχων, ελέγξτε την πίεση στον πυροσβεστήρα κλπ
Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για το πως να αποθηκεύσετε φάρμακα με συνταγή


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;