Στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εισέρχεται και η Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ρωσικές εταιρείες άρχισαν να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον. Είναι πιθανό μάλιστα να επιδιωχθεί μία συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου σε κυβερνητικό επίπεδο.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, αυτό ενδεχομένως να μην είναι άσχετο με την επίσημη συμφωνία για σύναψη δανείου 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, με επιτόκιο 4,5% και διάρκεια αποπληρωμής 4,5 χρόνια.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην σύναψη της συμφωνίας για το δάνειο από τη Ρωσία.
Ο κ.Στεφάνου μιλώντας μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης του υπουργικού, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία είναι διακρατική και ότι η πρώτη δόση θα δοθεί αρχές του Ιανουαρίου. Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία για οποιαδήποτε ανταλλαγή». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα έχει δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής, χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, στο θέμα της ΑΟΖ, η Τουρκία δεν έχει καμιά διαφορά με το Ισραήλ, γι’ αυτό και δεν έχει καμιά αντίρρηση να διεξάγει έρευνες το Ισραήλ, στη δική του περιοχή.
Ωστόσο, η Άγκυρα έχει αντίρρηση για τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία έγινε το 2003.
«Οι έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς σημαίνουν βιασμό της Μεσογείου» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, επιμένοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να κάνει καμιά συμφωνία πριν από τη λύση του Κυπριακού.
Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η «συμφωνία» που έγινε μεταξύ Τουρκίας και κατεχόμενων δεν σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι παραιτούνται των δικαιωμάτων τους για ολόκληρη την Κύπρο. Υποστηρίζουν ακόμη ότι η ίδια συμφωνία δεν συμβάλλει ούτε και στη διαίρεση του νησιού, αντίθετα έχει πρόθεση να στηρίξει τη λύση του Κυπριακού.
Η Τουρκία, ωστόσο, προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και κάνει έρευνες σε αυτή, τότε η Άγκυρα θα έχει μια πολύ διαφορετική στάση.
Πάντως, δεν ξεκαθαρίζουν τι προτίθεται να κάνει η Άγκυρα σε μια τέτοια περίπτωση. Η Άγκυρα αποκαλύπτει μάλιστα ότι έχει επαφές με τους Βρετανούς στους οποίους εξηγεί τις θέσεις της για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
«Πράσινο φως» για έρευνες πετρελαίου σε τρεις περιοχές
Το «πράσινο φως» για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας έδωσε η κυβερνητική επιτροπή, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τρία «οικόπεδα» – όπως λέγονται στη διεθνή ορολογία- στον Πατραϊκό Κόλπο, δυτικά των Ιωαννίνων στην Ήπειρο και στην περιοχή του Κατάκολου στην Ηλεία
Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές είναι της τάξης των 250 – 300.000.000 βαρελιών.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2012, ενώ μέχρι τότε η Ελλάδα θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα γι΄ αυτή την απόφαση.
«Είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα και όλα θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σ΄έναν χρόνο με την ανάδειξη και ανακήρυξη του μειοδότη, ενώ σε ενάμιση χρόνο εκτιμάται ότι θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες με την εγκατάσταση των τρυπανιών.
Προκειμένου να προετοιμαστεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων της Ελλάδας με την μέθοδο της Ανοιχτής Πρόσκλησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής, έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό πληροφοριακό υλικό.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ττο επόμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο στοχεύει στη συγκέντρωση όλου του διαθέσιμου πληροφοριακού υλικού σε γεωλογικές, γεωφυσικές και άλλες έρευνες που έχει συγκεντρωθεί σε ελληνικά ή διεθνή ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και φορείς ώστε οι σχετικοί φάκελοι να είναι πλήρεις.
Στην κατεύθυνση αυτή ζητείται η συμμετοχή όλων των Ελλήνων (και όχι μόνο) επιστημόνων που έχουν κατά το παρελθόν διεξαγάγει σχετικές έρευνες στις προαναφερόμενες περιοχές, καθώς επίσης και παρατηρήσεις / βελτιώσεις στο κείμενο που δίνεται στη δημοσιότητα. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2011.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου