Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η ειρωνία των Βρετανών για την επένδυση στο Τοπλού


Πρώτα μας ειρωνεύτηκαν, βάζοντας στο κάδρο τα ελληνικά αγάλματα και την Ακρόπολη. Μετά άρχισαν τα ειρωνικά και περίεργα δημοσιεύματα για τα νησιά μας, και τώρα τα ξένα μέσα ενημέρωσης έρχονται να μας πουλήσουν πνεύμα για την ελληνική γραφειοκρατία και τις μίζες που καθιστούν, όπως λένε, απαγορευτικές τις όποιες επενδυτικές προθέσεις στην Ελλάδα. 
Για του λόγου το αληθές, το δημοσίευμα οικονομικής βρετανικής εφημερίδας που εξηγεί με τρόπο ειρωνικό και προκλητικό στους Βρετανούς και στους Ευρωπαίους το γιατί δε θα μπορέσουν να κάνουν ποτέ επενδύσεις στην Ελλάδα! Το εν λόγω δημοσίευμα της "Marketwatch" είναι στο ίδιο έντυπο που προ ημερών έλεγε πάλι ειρωνικά «Αφήστε τους Έλληνες να φάνε μπακλαβά» και έρχεται τώρα να επαναφέρει στο προσκήνιο την πολύκροτη υπόθεση της τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο. Και αυτό γιατί στο κεντρικό του άρθρο, με το χαρακτηριστικό τίτλο "Πώς θα κάνετε επενδύσεις στην Ελλάδα. Το πλέον πιθανό είναι ότι δε θα κάνετε", το οικονομικό αυτό έντυπο της Βρετανίας φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου της εταιρείας Minoan Group PLC, ο οποίος αποδίδει το... ναυάγιο της επένδυσης στον "πόλεμο" που έγινε από τους ντόπιους ξενοδόχους και στην ελληνική γραφειοκρατία, ενώ αφήνει υπονοούμενα για αιτήματα «δωροδοκίας». 

Οι ισχυρισμοί 


Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Ο Christopher Egleton, ο οποίος ως πρόεδρος της Βρετανικής Minoan Group PLC ενεπλάκη στην ανάπτυξη και διαχείριση τουριστικού θερέτρου στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης, ισχυρίζεται πως ξόδεψε 50 εκατ. δολάρια και 12 χρόνια στην προσπάθειά του να "τρέξει" η επένδυση, βρέθηκε ωστόσο αντιμέτωπος με ντόπιους επιχειρηματίες που προσπάθησαν να τον σταματήσουν. 
«Ανταγωνιστές ξενοδόχοι έστησαν οδοφράγματα. Η κυβέρνηση με "έδεσε" με τη γραφειοκρατία. Δώδεκα χρόνια αργότερα, παρά τις γενναίες προσπάθειες και τη σημαντική πολιτική στήριξη, το έργο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, με τον επενδυτή να στέκεται στη συνήθη, όπως λέει, για την ελληνική πραγματικότητα πρακτική της δωροδοκίας. 


Αντισυμβατικά 


«Αντιμετωπίσαμε πολλά αντισυμβατικά αιτήματα», δηλώνει ο επιχειρηματίας και προσθέτει: «Αλλά, είτε συμφωνείς με αυτό από πλευράς ηθικής είτε διαφωνείς, δεν μπορείς να το κάνεις. Αν είσαι μία βρετανική ή αμερικανική εταιρεία δεν μπορείς να το κάνεις. Είναι ενάντια στο νόμο»...
Στη συνέχεια του άρθρου γίνεται αναφορά στο προφίλ της σχεδιαζόμενης επένδυσης στο Κάβο Σίδερο και στις δικαστικές περιπέτειες που έχει περάσει. Και κάπου εκεί μπαίνει στη μέση ο ίδιος ο αρθρογράφος, ο οποίος με ύφος χιλίων Καρδιναλίων κάνει τις συστάσεις και τις υποδείξεις με έντονη δόση ειρωνείας και απαξίωσης προς της χώρα μας. 


Καυστικό σχόλιο 


«Ποτέ δεν ξέρεις», σχολιάζει καυστικά ο αρθρογράφος του "Marketwatch", Brett Arends. «Ίσως η επόμενη ελληνική κυβέρνηση αντιληφθεί ότι η μόνη εναλλακτική στη λιτότητα είναι η ανάπτυξη». Τα «καλά νέα» σε όλα αυτά, σχολιάζει ο Brett Arends, είναι ότι «πολλοί από τους Κρητικούς που θα μπορούσαν να έχουν προσληφθεί στο Κάβο Σίδερο σήμερα είναι άνεργοι. Κι έτσι έχουν άφθονο χρόνο να πάνε στην Αθήνα και να διαδηλώσουν για δουλειές».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;