Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ


Μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη του καθηγητή Ιωάννη Μάζη και του Δρ. Γεωργίου-Αλέξανδρου Σγούρου, αποτυπώνεται το αυτονόητο, που αρνείται πεισματικά η Άγκυρα: τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες που δικαιούνται οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Όπως φαίνεται στον χάρτη (που παρουσιάζεται από τον onalert), η Τουρκία έχει τη δική της ΑΟΖ, η οποία υποστηρίζει ότι δεν της αρκεί, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι έχει τα μεγαλύτερα σε μήκος παράλια από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Μεσογείου. Όμως αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα.
Η πραγματικότητα στο θέμα των ΑΟΖ είναι αυτή που αποτυπώνεται στον χάρτη και στηρίζεται όχι στα επιχειρήματα που συμφέρουν τη κάθε χώρα αλλά στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο βεβαίως η Τουρκία συστηματικά και προκλητικά αγνοεί.
Το θέμα είναι ότι η σκληρή πραγματικότητα κάνει τη Τουρκία νευρική και απρόβλεπτη. Η Άγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση να διαχειριστεί το θέμα με λογική. Για τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του τα κυπριακά οικόπεδα είναι μόνον η αρχή. Έρευνες και γεωτρήσεις θα κάνει σε πολλές άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και οι περισσότερες θα γίνουν στην ελληνική ΑΟΖ, την οποία προκαταβολικά η Άγκυρα έχει αμφισβητήσει.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;