Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ: Απειλούν με ποινική δίωξη τους εισαγγελείς


Στην κόψη του ξυραφιού φαίνεται ότι βρίσκονται οι σχέσεις των οικονομικών εισαγγελέων
με τον Άρειο Πάγο, μία μόλις ημέρα πριν καταθέσουν τις γραπτές διευκρινίσεις τους για παρεμβάσεις στο έργο τους. Τα βλέμματα όλων συγκεντρώνονται πλέον στο υπόμνημα που θα υποβάλλουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιθεωρητή Φώτη Μακρή. 

Αν θα θελήσουν δηλαδή να κατονομάσουν τα πρόσωπα που έχουν καταγγείλει ότι παρενέβησαν και σε ποιες ακριβώς υποθέσεις αυτό έγινε, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Μουζακίτη, όσα είπαν και προφορικά στους προϊσταμένους τους στον Άρειο Πάγο. 


Με την εκπνοή της πενθήμερης προθεσμίας που είχαν από τον κ. Μακρή για να καταθέσουν τα στοιχεία που δεν συμπεριέλαβαν στο γραπτό υπόμνημα το οποίο προσκόμισαν την περασμένη εβδομάδα, οι δύο εισαγγελείς αναμένεται να επισκεφτούν αύριο μετά τις 12 το μεσημέρι τον Άρειο Πάγο για να δώσουν εγγράφως τις διευκρινίσεις τους για τους λόγους που τους οδήγησαν στην παραίτηση. 


Θα επιδιώξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταδείξουν πως η κίνησή τους να παραιτηθούν δεν ήταν παρορμητική, όπως βιάστηκε να τη χαρακτηρίσει ο κ. Μακρής και σε καμία περίπτωση η έρευνα δεν έπρεπε να κλείσει τόσο εσπευσμένα . Εάν πάντως οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς αποφασίσουν τελικά να μιλήσουν για όλα και κατονομάσουν πρόσωπα που άσκησαν παρεμβάσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δεν αποκλείεται να βρεθούν και οι δύο κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν συμβεί αυτό, τρία ενδεχόμενα υπάρχουν. 


Α. Να σχηματιστούν δικογραφίες για να διερευνηθούν οι καταγγελίες τους. 
Β. Να εξεταστεί εάν στοιχειοθετούνται οι καταγγελίες με επαρκή στοιχεία για τους δράστες αλλά και τις αξιόποινες πράξεις. 
Γ. Ν’ ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των δύο οικονομικών εισαγγελέων για παράβαση καθήκοντος. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το άρθρο 37 του ΚΠΔ που αφορά την υποχρέωση ανακοίνωσης αξιόποινης πράξης, «Οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως». 


Η διαδικασία αυτή μάλιστα προβλέπεται ότι πρέπει να γίνει «αμελητί» και μέσα σε 24 ώρες. Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κινδυνεύουν δηλ. να κατηγορηθούν ότι καθυστέρησαν να καταγγείλουν τις αξιόποινες πράξεις που υπέπεσαν στην αντίληψή τους. Εάν αντίθετα δεν προχωρήσουν σε συγκεκριμένες καταγγελίες, η υπόθεση θα κλείσει επιβεβαιώνοντας την κρίση του κ. Μακρή να θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Βέβαια, τα ερωτήματα θα συνεχίσουν να πλανώνται και να αφήνουν βαριά τη σκιά τους στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης.


blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;