Καλύτερη απ’ αυτή που παρουσιάζεται σε διεθνείς λίστες αξιολόγησης των πανεπιστημίων όπως αυτή της Σαγκάης ή της εφημερίδας «Τάιμς» είναι η εικόνα των ελληνικών ιδρυμάτων. Στην πλειονότητά τους, μάλιστα (14 από 23) περιλαμβάνονται στο 10% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, αν εξετάσει κανείς τη διεθνή παρουσία τους σε σύγκριση με τα μεγέθη της χώρας μας και των υπολοίπων, αποκομίζει διαφορετική εικόνα.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μελέτη του Δικτύου Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης που εξετάζει τη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων, ΤΕΙ αλλά και ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης στις διεθνείς λίστες κατάταξης. Η μελέτη έγινε με βάση την παγκόσμια ταξινόμηση world ranking universities που έχουν δημιουργήσει ερευνητές του δημόσιου Ισπανικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.
Η λίστα
Η ισπανική λίστα συντάσσεται με βάση 4 ιντερνετικά κριτήρια:
1.Μέγεθος: Ο αριθμός σελίδων του κάθε ερευνητή-πανεπιστημιακού σε τέσσερις μηχανές αναζήτησης: Google, Yahoo, Live Search and Exalead.
2.Ορατότητα: Ο συνολικός αριθμός ανεξάρτητων εξωτερικών συνδέσμων που οδηγούν σε έναν δικτυακό τόπο.
3.Εμπλουτισμένα κείμενα: Στην κατηγορία οι συγγραφείς επέλεξαν τα εξής τέσσερα: Adobe Acrobat, Adobe PostScript, Microsoft Word and Microsoft Powerpoint.
4.Scholar: Ο αριθμός των άρθρων και των παραπομπών για κάθε γνωστικό αντικείμενο που δίνεται από το Google Scholar.
Έτσι, με βάση αυτά τα κριτήρια, ακόμα και συγκρινόμενη με εκπαιδευτικά μεγαθήρια όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, η Ελλάδα δεν τα πάει άσχημα. Αν εξετάσει κανείς πόσα πανεπιστήμια κάθε χώρας βρίσκονται στο καλύτερο 10% του κόσμου, τότε βλέπει ότι η Αγγλία πρωτεύει, με το 40,75 του συνόλου των πανεπιστημίων της να κατατάσσονται στο καλύτερο 10% του κόσμου. Δεύτερη είναι η Ιταλία με 29,4%, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην Τρίτη θέση με το 24,3%. Αντίθετα, μόλις το 13,3%των ιδρυμάτων των ΗΠΑ περιλαμβάνονται στο 10% της παγκόσμιας ελίτ, παρότι στις διεθνείς κατατάξεις στα πρώτα 100 πανεπιστήμια πλειοψηφούν τα αμερικανικά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου