Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Εθελοντές ζητούν λάδι από παραγωγούς


Προτάσεις για απευθείας πωλήσεις ελαιόλαδου στους καταναλωτές δέχονται τώρα αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης από ομάδες εθελοντών οι οποίες συνεχίζουν, στις περιοχές τους, το γνωστό ως «κίνημα της πατάτας» το οποίο ξεκίνησε στην Πιερία. Ομάδα εθελοντών από το Βύρωνα Αττικής επικοινώνησε με το γενικό γραμματέα της ΟΑΣΝΗ Γιώργο Ντισπιράκη και ζήτησε κρητικό ελαιόλαδο.
Υπήρξε όμως και ανάλογο τηλεφώνημα από τη δημοτική αρχή Γαλατσίου στην Ένωση Πεζών. Παράλληλα συνεχίζονται οι προετοιμασίες των αγροτικών οργανώσεων κυρίως της περιοχής Μεσαράς, για απευθείας πωλήσεις στους καταναλωτές, νωπών αγροτικών προϊόντων. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη συμμετοχή της δημάρχου Φαιστού Μ. Πετρακογιώργη, για τη σωστή προετοιμασία και το συντονισμό αυτής της προσπάθειας, ώστε να έχει συνέχεια. 


Από Βύρωνα και Γαλάτσι


Αρκετά είναι τα τηλεφωνήματα που δέχονται εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης από άλλες περιοχές της Ελλάδας για τις πωλήσεις λαδιού. Μία από τις πιο ουσιαστικές προτάσεις ήταν αυτή των εθελοντών του Βύρωνα Αττικής που επικοινώνησαν με τον κ. Ντισπιράκη και του ζήτησαν την προμήθεια 25 τόνων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. «Και βέβαια δώσαμε προσφορά στους εθελοντές, μέσω της Ένωσης Μεσαράς. Το ελαιόλαδο θα είναι τυποποιημένο σε πεντόκιλες συσκευασίες με την ετικέτα και την εγγύηση της Ένωσης. Περιμένουμε τις απαντήσεις των εθελοντών» είπε στην «Π» ο κ. Ντισπιράκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή λιανικής που δίνει η Ένωση Μεσαράς είναι γύρω στα 3 ευρώ ανά λίτρο. Στο μεταξύ, τηλεφώνημα δέχθηκαν και οι αρμόδιοι της Ένωσης Πεζών από τη δημοτική αρχή Γαλατσίου, για απευθείας πωλήσεις ελαιόλαδου. Η απάντηση που έδωσε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Γιώργος Ηλιάδης ήταν ότι μπορούν να προμηθευτούν εύκολα ελαιόλαδο από τα καταστήματα της συνεταιριστικής οργάνωσης στην Αττική, στην τιμή των 3,16 ευρώ ανά λίτρο. «Εμείς εδώ και καιρό έχουμε εγκαινιάσει τις απευθείας πωλήσεις στους καταναλωτές με τη συσκευασία Ελαιοπαραγωγοί όπου αναφέρονται ακριβώς τα ποσοστά κέρδους. Δεν χρειάζονται ούτε έξοδα μεταφοράς, ούτε κάποιας μορφής συνεργασία. Πηγαίνετε να αγοράσετε τις συσκευασίες μας με έξτρα παρθένο, ποιοτικά ελεγμένο ελαιόλαδο από τα καταστήματα μας στην περιοχή σας» απάντησε ο κ. Ηλιάδης. 
Υπενθυμίζεται ότι με δημοσιεύματα της η «Π» έχει πολλές φορές αναδείξει αυτή την πρωτοβουλία της Ένωσης Πεζών. 


Κινήσεις για κηπευτικά 


Τις προσεχείς ημέρες προγραμματίζεται να έχουν καταλήξει στις επόμενες κινήσεις τους οι παραγωγοί κηπευτικών της Μεσαράς, ώστε να διαθέτουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων. Η διάθεση των προϊόντων θα γίνεται, σύμφωνα με όσα προγραμματίζονται και εκτός Κρήτης. Χθες η τιμή παραγωγού της τομάτας ήταν μέχρι 40 λεπτά, ενώ σημαντικές ποσότητες έμειναν απούλητες. Στη λιανική πώληση οι τιμές της τομάτας έφθαναν το 1 ευρώ.
patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;