Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Υποχώρησε το Βερολίνο στις πιέσεις Ιταλών – Ισπανών για άμεσα μέτρα


Προ των πυλών η δημιουργία ενός μηχανισμού μέχρι τα τέλη του 2012 που θα επιτρέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας μέσω των ταμείων στήριξης.
Αυτό, υπό ορισμένους όρους, συμφώνησαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από έναν μαραθώνιο σκληρών διαβουλεύσεων και με την Ιταλία και την Ισπανία, να ασκούν εντονότατη πίεση και να απειλούν μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι δεν θα συναινέσουν στην έκδοση συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, αν το Βερολίνο δεν συναινέσει στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.





Μπλόκο του Νότου μέχρι και την τελευταία στιγμή


Ο μηχανισμός που θα δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα είναι εποπτικός, με τη συμμετοχή της ΕΚΤ και στόχο, όπως δήλωσε ο Χέρμαν Β. Ρομπάι, να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των κυβερνήσεων.
Όσον αφορά στην Ισπανία, ο πρόεδρος της Ε.Ε. δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η αλλαγή των όρων της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, ενώ για την Ιταλία, της επετράπη , να αντλεί κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης για να ανακουφιστεί από το εξαιρετικά υψηλό δανειακό κόστος.


Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου, είχε δημιουργηθεί ένα ισχυρό ισπανοιταλικό μέτωπο, που απειλούσε με βέτο στα αναπτυξιακά μέτρα ύψους 120 δισ Ευρώ, αν προηγουμένως δεν δινόταν πράσινο φως σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την εκτόνωση της κρίσης.


Τελικά, όμως Μαδρίτη και Ρώμη ήραν τις επιφυλάξεις τους, με τον Μάριο Μόντι να δηλώνει βαθιά ικανοποίηση απο τις τελικές αποφάσεις.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;