Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΑΠΕ στην Κρήτη, Ένα έγκλημα συντελείται


του Μανόλη Ντουντουνάκη.

Η στροφή στις ΑΠΕ είναι η καλύτερη και η μόνη επιλογή καθιστώντας επιβεβλημένη τη διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα μας, και στη Κρήτη. Πολλές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση κολοσσιαίων αιολικών πάρκων, που θα προκαλέσουν μεγάλες και μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, με πολλαπλές παράπλευρες οικονομικά, οικολογικά και κοινωνικά δυσμενείς επιπτώσεις. Είναι ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης από τα μεγάλης κλίμακας συστήματα των ΑΠΕ (ΒΑΠΕ) αρνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία και στο περιβάλλον που θα κάνουν το νησί αγνώριστο, θίγοντας τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.




Με πρόσφατες αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων δόθηκε άδεια για την εγκατάσταση συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος άνω των 2.000 μεγαβάτ (MW) στην Κρήτη (τριών μεγάλων "επενδύσεων" βιομηχανικών ΑΠΕ) και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες fast track». Επίσης, αρκετά άλλα πρότζεκτ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Παγκρήτια Συνεταιριστική, πρόγραμμα Ήλιος κ.λπ.) φιλοδοξούν να μας 'καλωδιώσουν' διεκδικώντας μερίδιο από την 'πίτα' της εκχώρησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας. Η τρέχουσα πρόταση, γίνεται χωρίς σχέδιο και προβλέπει 'μίγμα Α.Π.Ε. και εισαγόμενων υδρογονανθράκων, καλώδιο διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα, και εγκαταστάσεις στην Κρήτη πολλαπλάσιες από τις ανάγκες της. Η πρόταση αυτή έχει ελάχιστο τοπικό όφελος, τεράστιο μέγεθος, βαριές επιπτώσεις στο περιβάλλον κ.ά. Οι Υπηρεσίες αδειοδοτούν τα πάντα παντού, επικαλούμενες ως άλλοθι την ανυπαρξία ενεργειακού και χωροταξικού σχεδιασμού. Στην πραγματικότητα, ο μη σχεδιασμός σε συνδυασμό με την περιβαλλοντοκτόνα νομοθεσία, είναι ο «σχεδιασμός» που επιτρέπει στις εταιρείες να χωροθετούν, αυτές, με αποκλειστικό κριτήριο το μέγιστο κέρδος. 

Αυτά τα φαραωνικά έργα θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί τα βουνά μας, τόπους ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, προστατευόμενες περιοχές Natura και Ζώνες Ειδικής Προστασίας Πτηνών αφού μέσα σε τέτοιες ζώνες, στα Χανιά και στην υπόλοιπη Κρήτη, χωροθετούνται τα περισσότερα. 
Το γεγονός αυτό επιβάλλει τη λογική μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης του ενεργειακού προβλήματος. Στο επίκεντρο της λογικής αυτής αποκτά ιδιαίτερη και πρώτιστη σημασία η εξοικονόμηση της ενέργειας με τη σταθεροποίηση και τη μείωση της κατανάλωσης καθώς και με τη στροφή στην ενεργειακή απόδοση. Η διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας, υπαγορεύουν την οριστική λύση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης. Η περιφέρεια, ο κάθε Δήμος και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό και πρωτεύοντα ρόλο ώστε να μην υποβαθμιστούν οι φυσικοί πόροι και οι άλλοι τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία κτλ. Να ενισχύσουμε την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης, την διατήρηση των ανθρώπων στην ενδοχώρα, την εξασφάλιση της διατροφικής μας επάρκειας και ασφάλειας και να προβάλουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Θέλουμε μια δυναμική και πολυλειτουργική οικονομία στην Κρήτη προσαρμοσμένη στα σύγχρονα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα .

Πιο συγκεκριμένα, θεωρώ και προτείνω
1.Ενεργειακό Σχεδιασμό με διαδικασίες που δεν καταστρατηγούν διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, όπως αυτές για τους οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα, την ερημοποίηση, το τοπίο και αποτελούν προσβολή για τον τόπο και τις τοπικές κοινωνίες, αφού εκτός των άλλων έχουν ληφθεί ερήμην τους.

2.Η σύνδεση με άλλες περιοχές της χώρας πρέπει να αποκλειστεί. Αυτή μπορεί μεν να μετατρέψει την Κρήτη σε εξαγωγέα ενέργειας αλλά με προφανή τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Επενδύσεις πολύ μεγάλης κλίμακας, ΒΑΠΕ, θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, από όσα υπόσχονται να λύσουν, υποβαθμίζοντας αισθητικά την περιοχή, θα δράσουν αρνητικά στους άλλους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Τεράστιες θα είναι οι επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο στους φυσικούς πόρους και στους υφιστάμενους και μελλοντικούς τομείς της οικονομίας της κάθε περιοχής

3.Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας να είναι μεσαίας κλίμακας

4.Βάση του συστήματος να είναι η ατομική παραγωγή ενέργειας σε κατοικίες, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια. Η εγκατάσταση ηλιακών, οικιακών σταθμών - που συνιστούν μικρές επενδύσεις, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεν προσβάλλουν το τοπίο - στις στέγες των σπιτιών μπορούν να καλύψουν ένα τεράστιο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών. Μείωση της κατανάλωσης κτιρίων (βιοκλιματικές πρακτικές, ενεργειακά αυτόνομα κτήρια με ΑΠΕ μικρής κλίμακας, όλα τα δημοτικά - δημόσια κτήρια να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία).

Θεωρώ την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και την απεξάρτηση του νησιού από υδρογονάνθρακες ως βασικές συνιστώσες της μελλοντικής μας πορείας και πιστεύω στην αναγκαιότητα να εναντιωθούμε σφόδρα στη ληστρική λογική των ΒΑΠΕ και στην εκουσίως χαώδη κατάσταση που επικρατεί ευρύτερα για το θέμα της ενέργειας στο νησί. Το χάος μόνον τα επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τις ΒΑΠΕ εξυπηρετεί.


Μανόλης Ντουντουνάκης
ΜΔΕ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό Πολυτεχνείου Κρήτης
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΠΣΔΜΗ Παράρτημα ΧΑΝΙΩΝ
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων
Ειδικού & Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Α.Ε.Ι. (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.)
τηλ. 2821037382
fax 2821037563
κινητό 6974906670
mdoudounakis@isc.tuc.gr
ntounema@cyta.gr






1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

Δεν ξέρω τι μαθαίνουν στο ΕΜΠ τώρα, αλλά ξέρω ότι

1. Από το 1975 που υπάρχουν οι ΑΠΕ στην σημερινή μορφή τους, ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ δεν έχουν υποκαταστήσει ούτε μία συμβατική μονάδα και ποτέ δεν έχουν υπάρξει χωρίς τις επιδοτήσεις που είναι και ο αυτοσκοπός τους.

2. Ενώ φαινομενικά παράγουν ενεργεια, ΔΕΝ υποκαθιστούν παρά ποσοστό του συμβατικού καυσίμου που αντιστοιχεί στην ενέργεια που παράγουν. ΠΟΛΛΗ διαφήμιση, λίγη υποκατάσταση. Φυσικά δεν υπάρχουν παρά λίγα στοιχεία΄. Η μελέτη της ΕΟΝ το 2005 προέβλεψε ότι μέχρι 4-5, άντε 6% ηλεκτροδότηση από αιολικά και όσο περισσότερα τόσο πέφτει το ποσοστό. Η Γερμανία κατάφερε 7% με 25GW και 17% διαθεσιμότητα και 900 συμβάντα αστάθειας, τα δύο σοβαρά. Στα Φαλκλαντς, στο άλλο άκρο μεγέθους, 40% εξοικονόμηση διαφήμισαν, 4-8% πήραν (ΜΕΤΡΗΜΕΝΟ, όχι υπολογισμοί μαϊμούνια).

3) Το συμβατικό ρεύμα είναι αδιάλειπτο και απρόσκοπτο και μας κοστίζει 30, 35, 40 ευρώ την μεγαβατωρα χοντρική. Το "τσάμπα" αιολικό μας κοστίζει 80-90 (τα υβριδικά παραπάνω) και το φ/β 200, 300 κλπ. Και αυτό υποιτμά το κόστος της μη υποκατάστασης καυσίμου.

4) Η πολυδιαφησμένη Δανία παράγει πολύ αιολικό το οποίο ξεφοτώνεται με ζημία στο γερμανικό δίκτυο και στα Υ/Η της Νορβηγίας. Η ίδια ηλεκτροδοτείται από μαζούτ, καρβουνο και αέριο, αλλά πλρώνει χασούρα στα αιολικά και έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

5) Οι Γερμανοί τίγκα στα αιολικά, με το που έκλεισαν μερικά παλιά πυρηνικά τρελάθηκαν στις επείγουσες εισαγωγές και βαζουν μπρος για 20 λιγνιτικά και ανθρακικά εργοστάσια. Γιατι φτιάνχουν λιγνιτικά και ανθρακικά όταν έχουν ΄τοοοοσες ΑΠΕ? Μα για να έχουν ρεύμα. Οι ΑΠΕ για αυτου΄ς είναι απασχόληση 200.000 και πολλές εξαγωγές. Για εμάς θα είναι πληθωρισμός. ύφεση και ζημιά σοτν τουρισμό και την βιομηχανία.

6) Σε 20 χρόνια οι ΑΠΕ στην Κρήτη, θα σαπίζουν όπως αυτές της Χαβάης ή της ΄Καλιφόρνιας. Το κόστος αποξήλωσης είναι μεγαλύτερο από την αξία του σκραπ. 1000 σβούροι στα οροπέδια για 100 200 χρόνια θα δώσουν νέα τροπή στα ρίζίτικα και τις μαντινάδες.

7) Η βαριά βιομηχανία της Κρητης είναι ο τουρισμός. Ο τουρισμός έχει και άσχημες πτυχές, και με τα αιολικά ΜΟΝΟ μεθυσμένοι, τυφλοί και στραβοί θα έρχονται στο νησί.

8) Ακόμα κι αν περάσει αέριο, το αεριο καίγεται αποτελεσματικά (45%) σε μονάδες διπλού κύκλου. Είναι φτηνότερο να καιςαέριο 100% ΄παρά αέριο με τσόντα αιολικά. Άσε που το αέριο που συνυπάρχει με αιολικά πρέπει να είναι σε μονάδες ανοιχτού κυκλου, αναποτελσματικές (30%). Η διαφορά μεταξύ 45% αι 30% είναι μεγάλυτερη από την έγυση των αιολικών

Pulpit rock
back to top ;