Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

«Το ΔΝΤ μπλοκάρει σκοπίμως την εφαρμογή των νέων μέτρων»


Αποχρώσες ενδείξεις ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπλοκάρει σκοπίμως την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να ζητήσει νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, διαπιστώνουν οι αρθρογράφοι της βρετανικής εφημερίδας Guardian, οι οποίοι επικαλούνται, μεταξύ άλλων, τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για να στηρίξουν αυτή τους την άποψη...




Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, «το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης για την επίλυση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε την οποία ορισμένοι αναλυτές εκλαμβάνουν ως εισήγηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ανεπίσημα το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης του προγράμματος προσαρμογής που εφαρμόζεται στη χώρα, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι η σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη έχει προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

«Στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς οι υποψίες μεταξύ των μελών της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά ότι το ΔΝΤ σκοπίμως μπλοκάρει την συμφωνία για τα μέτρα 11,9 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση» γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.
Η Guardian αναφέρεται, επίσης, στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο υποστηρίζει πως η τρόικα έχει εντοπίσει έλλειμμα ύψους 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Επιπλέον, τις απόψεις των αρθρογράφων της βρετανικής εφημερίδας ενισχύει το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψει χρηματοδοτικό κενό και να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Όπως καταλήγει η Guardian, όλοι οι παραπάνω λόγοι αυξάνουν τις πιέσεις για ένα νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, αλλά και προκαλούν νέο πολιτικό… πονοκέφαλο στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;