Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Η πρόταση Λαγκάρντ


Η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ προκαλεί δικαιολογημένα εκνευρισμό στον πρωθυπουργό και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, που στηρίζουν την κυβέρνησή του. Εδωσαν μεγάλη μάχη για να πείσουν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο και ανέμεναν πως η υπερπροσπάθεια αυτή θα είχε επιβραβευθεί με έργα και όχι με λόγια από τους Ευρωπαίους. Μέχρι της στιγμής που γράφονταν αυτές οι γραμμές -και πριν από το Eurogroup- οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη ήταν τεράστιες.


Το πλέον αρνητικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Αυτή η διαπίστωση ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο της χρηματοδότησης, η οποία είναι απαραίτητη για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Μετά την αποδοχή του αιτήματος για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, η Ελλάδα χρειάζεται με συντηρητικούς υπολογισμούς ένα πολύ μεγάλο ποσό. Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να γνωρίζει κανείς τον ακριβή αριθμό, και όταν ερωτούνται οι εκπρόσωποι των δανειστών εξηγούν και αναλύουν διαφορετικά -ο καθένας ανάλογα με τον εργοδότη του- το θέμα της χρηματοδότησης. Γεγονός είναι ότι μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να προσπαθεί πραγματικά να εφαρμόσει το πρόγραμμα, και οι εταίροι της να μην μπορούν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στον κ. Σαμαρά. Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα και στις τηλεφωνικές συνομιλίες της με τον Ελληνα πρωθυπουργό, η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε επανειλημμένα ότι η Ελλάδα θα επιβραβευθεί εάν ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο και εάν ξεκινήσει η εφαρμογή των προαπαιτούμενων. 

Συνομιλώντας με ένα εκ των στελεχών της τρόικας, αντιληφθήκαμε ότι ο κ. Σαμαράς και ο υπουργός των Οικονομικών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ομως, τόνισε, το σοβαρότατο ζήτημα της βιωσιμότητας. Και είναι ένα θέμα, για το οποίο δεν δόθηκε από την αρχή μεγάλη σημασία, επειδή μέχρι τον Μάρτιο μπορούσαν με διάφορους (νόμιμους) τρόπους να παρουσιάσουν θετική Εκθεση Βιωσιμότητας (DSA).
Με τα δεδομένα αυτά, ξεκίνησε από χθες η προσπάθεια για την εκταμίευση της δόσης. Γιατί να το κρύψουμε; Είναι «χλομά» τα πράγματα για αποφάσεις μέσα στον Νοέμβριο και ως γνωστόν η Ελλάδα δεν δύναται άλλο να περιμένει, αν και οι δανειστές έχουν σκεφθεί διάφορα κόλπα για να μη σημειωθεί στάση πληρωμών. 

Το ΔΝΤ, που δεν λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, όπως οι Ευρωπαίοι, θα ακολουθήσει πιστά τις πρόνοιες του Καταστατικού. Αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατη καν η σκέψη για ορισμό συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, που θα ασχοληθεί με το ελληνικό πρόγραμμα. Δεν πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν η πίστη στο Καταστατικό εκτροχιάσει για κάποιο διάστημα τη διαδικασία εκταμίευσης της δόσης.

Τι προτείνει το ΔΝΤ; Το εύκολο, απαντούν τα στελέχη του, που είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Γνωρίζουν ότι η πρόταση του Ταμείου συμφέρει στην Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα ήθελαν να εκνευρίσουν τους Ευρωπαίους, από τους οποίους εξαρτάται η συντριπτική πλειοψηφία της δόσης. Ομως, οι ηγέτες δοκιμάζονται στα πολύ δύσκολα. Με δεδομένη την καλή σχέση που έχει πλέον με την κ. Μέρκελ, ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι έτοιμος να της ζητήσει να αποδεχθεί την πρόταση της κ. Λαγκάρντ. Η βιωσιμότητα επιτυγχάνεται με το «κούρεμα», την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων. Διαφορετικά, θα απαιτηθεί διαγραφή του χρέους και οι Ευρωπαίοι θα «πονέσουν» το ίδιο με εμάς.


Μιχάλης Ιγνατίου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;