Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Κάρτα του Πολίτη: Πώληση προσωπικών δεδομένων των πολιτών

Σχόλιο ID-ont: Η κυβέρνηση της Ινδονησίας σκέφτεται να πουλήσει τα προσωπικά δεδομένα που θα περιέχουν οι βάσεις δεδομένων της Ινδονησιακής Κάρτας του Πολίτη (electronic identification cards (e-KTP)) σε ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου αυτές να τα αξιοποιήσουν για εμπορικούς, διαφημιστικούς σκοπούς.



 

Μήπως αξίζει ως χώρα να εξετάσουμε
κι εμείς αυτή την λύση; Θα μπορούσαμε πιθανώς να βγάλουμε καμιά δόση του μνημονίου με αυτόν τον τρόπο... (ούτε ως ανέκδοτο δεν θέλουμε να το σκεφθούμε).


Η βάση δεδομένων της Ινδονησιακής Κάρτας του Πολίτη, θα περιέχει 27 διαφορετικές πληροφορίες για κάθε πολίτη. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία που θα πουληθούν θα είναι ανώνυμα !!! (εδώ να γελάσουμε ή να κλάψουμε;)


Σε ένα άλλο σημείο το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών θα πουληθούν μόνο με την άδεια της κυβέρνησης μιας και αυτά τα στοιχεία της ανήκουν! Από πότε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών ανήκουν στις κυβερνήσεις; Τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη ανήκουν στον ίδιο και όχι στις κυβερνήσεις.


Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κάρτας του Πολίτη στην Ινδονησία, θα δοθεί στους πολίτες ένας μοναδικός κωδικός (βλ. ΑΜΚΑ στη χώρα μας) που θα τους ακολουθεί από την γέννηση έως το θάνατό τους. Ως επιχείρημα προβάλλεται η ευκολία στην διασύνδεση των βάσεων δεδομένων των Υπουργείων της χώρας! Δηλ. αυτό που εμείς αναδεικνύουμε ως κίνδυνο - τη δυνατότητα της δημιουργίας καθολικού προσωπικού προφίλ των πολιτών -, εκεί εμφανίζεται ως πλεονέκτημα! Μάλιστα είναι τόσο σημαντικός κίνδυνος, που στις χώρες της Δύσης έχουν δημιουργηθεί οι Αρχές Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ακριβώς για να εμποδίζουν και την διασύνδεση των αρχείων.


Τέλος ένας ειδικός ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησης της Τζακάρτας, πρώτα θα φτιάξει τις βάσεις δεδομένων και μετά θα εξετάσει την ασφάλεια τους. Φυσικά κι ο ίδιος αναγνωρίζει ότι σε τέτοια συστήματα ασφάλεια δεν υφίσταται (There’s no such thing as a perfect IT system)
πηγή

 http://www.pentapostagma.gr/2011/05/blog-post_5257.html#ixzz1NRJrwCXQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;