Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Γιατί θα αποτύχει το Μεσοπρόθεσμο

Τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ θα πέσουν έξω ο Βενιζέλος και η Τρόικα
Στον αέρα είναι ήδη το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, πριν ακόμη καν ξεκινήσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να το εφαρμόσει.
Οπως αποκαλύπτεται από μία πιο προσεκτική ανάγνωση του προγράμματος, τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία προβλέπεται να ληφθούν φέτος στοχεύουν, τελικά, σε εξοικονόμηση πόρων ύψους 8,1 δισ. ευρώ κι όχι 6,4-6,7 δισ. ευρώ που ήθελε να παρουσιάσει η κυβερνητική προπαγάνδα.

Μάλιστα, η πρωτοφανής αυτή εξοικονόμηση των 8,1 δισ. ευρώ προβλέπεται να επιτευχθεί μέσα στις 128 εργάσιμες ημέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη του τρέχοντος έτους!
Στην πραγματικότητα, θα είναι ευτύχημα για την κυβέρνηση αν καταφέρει να εξοικονομήσει 4,5 δισ. ευρώ, καθώς είναι βέβαιο ότι θα πέσει έξω τουλάχιστον κατά 3,5 δισ. ευρώ στις προβλέψεις για την αποδοτικότητα των μέτρων!
Ο λογαριασμός
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, από σήμερα και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας για το τρέχον έτος θα πρέπει να αποδώσουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 3,4 δισ. ευρώ, πρόσθετα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές ύψους 629 εκατ. ευρώ και περικοπές δαπανών συνολικού ποσού 4,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν εκτιμώμενες για φέτος υστερήσεις εσόδων και υπερβάσεις δαπανών συνολικού ύψους 6,75 δισ. ευρώ, καθώς και οι απώλειες εσόδων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα προκύψουν εξαιτίας της γκάφας Παπακωνσταντίνου με το μέτρο των αποδείξεων και άλλων 188 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα σημειωθούν εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει πλήρως, από τις 15 Οκτωβρίου 2011 και μετά, την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης.
Οπως γίνεται αντιληπτό, για να επιτευχθεί η εξοικονόμηση των 8,1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, θα πρέπει κάθε εργάσιμη ημέρα μέχρι τις 31-12-2011 να εξοικονομείται κατά μέσο όρο ένα ποσό της τάξης των 63,2 εκατ. ευρώ, πλέον των εξοικονομήσεων που πρέπει να γίνονται προηγουμένως με βάση τον ψηφισθέντα από το Νοέμβριο του 2010 Κρατικό Προϋπολογισμό του 2011!
Εικόνα διάλυσης
Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα παράδοξα που «φωνάζουν» ότι η αποτυχία του προγράμματος πρέπει να θεωρείται από τώρα δεδομένη!
Είναι κι άλλα, πιο ουσιαστικά, δεδομένα, που αφορούν στις δυνατότητες των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να διεκπεραιώσουν εγκαίρως τις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης των νέων φόρων, αλλά και στις επιπτώσεις των ίδιων των μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα.
Η αδυναμία των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξουν εγκαίρως τα προβλεπόμενα έσοδα από τα νέα μέτρα, η περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας που θα προκαλέσουν τα νέα εισπρακτικά και περιοριστικά μέτρα, η οικονομική αδυναμία εκατομμυρίων νοικοκυριών να πληρώσουν τα νέα έκτακτα χαράτσια και οι αδυναμίες του κράτους να περιορίσει τις σπατάλες του είναι κυρίως αυτά που… διασφαλίζουν την αποτυχία της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να εφαρμόσει πιστά το Μεσοπρόθεσμο, εντός του 2011.


Γιώργος Παλαιτσάκης στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;