Μόνο δύο 24ωρα κράτησαν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη «βελτίωση» της αξιοπιστίας της χώρας, λόγω της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου. Ενώ το συμβούλιο υπουργών της ευρωζώνης (Eurogroup) ενέκρινε τηλεφωνικώς το Σάββατο την έγκριση της πέμπτης δόσης, οι δανειστές μας άρχισαν να βάζουν όρους και προαπαιτούμενα για να καταβάλουν την έκτη δόση, αλλά και να εγκρίνουν το νέο δάνειο για την Ελλάδα. «Πουλήστε τώρα κρατικά ασημικά και μαζέψτε χρήμα άμεσα από τα εισπρακτικά μέτρα του εφαρμοστικού νόμου, προκειμένου να συζητήσουμε το νέο δάνειο» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα των δανειστών μας προς την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα μέσω της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου έρχονται στην επιφάνεια λεπτομέρειες των σκληρών μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση (π.χ. απολύσεις στο Δημόσιο), αλλά και η συγκατάθεσή της για την «απόβαση» ξένων τοποτηρητών, εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, υπό το πρόσχημα της παροχής τεχνογνωσίας, θα επιβλέπουν την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Στο ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που εκδόθηκε από το Eurogroup, σημειώνεται ότι ως τις 15 Ιουλίου θα δοθεί η πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, αφού προηγουμένως, στις 8 Ιουλίου, εγκριθεί και τυπικά η εκταμίευση του τμήματος της δόσης που θα καταβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Από το υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό ότι το νέο δάνειο προς την Ελλάδα και η έκτη δόση θα εγκριθούν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί στην Αθήνα και πανευρωπαϊκά, ότι ανοίγει ο δρόμος μέσα στον Ιούλιο για την επίτευξη συμφωνίας για τη χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα, μετά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. Τελικά το μόνο που δόθηκε στην Ελλάδα με την έγκριση των παραπάνω ήταν η πέμπτη δόση. Τα παραπάνω πιστοποίησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την επαναφορά των εκβιαστικών διαθέσεων των δανειστών μας ζήτησε άμεσα αποτελέσματα από την Ελλάδα όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και εισπρακτικά μέτρα. «Τα μέτρα που ενέκρινε η Αθήνα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα. Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση». Να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στα έσοδα ύψους 1,7 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο με πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως ο ΟΤΕ, το αεροδρόμιο των Σπάτων, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και ο ΟΠΑΠ.
Η «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρεται ως προαπαιτούμενο και στην έκθεση της Κομισιόν, με την οποία εγκρίνεται η καταβολή της πέμπτης δόσης. Παράλληλα στις σελίδες της έκθεσης και συγκεκριμένα στην επικαιροποίηση του Μνημονίου αποκαλύπτεται περιγράφεται η διαδικασία μείωσης του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, όπου γίνεται ανοιχτά λόγος για απολύσεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι όσοι περισσεύουν από τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις (μία προς δέκα, ειδικά για φέτος) θα μεταφέρονται και θα τοποθετούνται σε καθεστώς εφεδρείας, όπου θα λαμβάνουν για έναν χρόνο το 60% των βασικών αποδοχών στο Δημόσιο. Στη συνέχεια, εφόσον δεν έχει καταστεί εφικτό να απορροφηθούν, «θα απολύονται». Επίσης στα μέτρα της επικαιροποίησης του Μνημονίου περιλαμβάνονται η νέα αύξηση κατά 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και η μείωση κατά 5% του κινήτρου απόδοσης στο Δημόσιο, στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου