Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Η αποφασιστικότητα των Ελλήνων βάζει σε σκέψη τους δανειστές


Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού να λέει όχι στη λιτότητα και στην καταρράκωση της χώρας, αλλά και τη στάση του δεύτερου σε δύναμη κόμματος (του οποίου το οικονομικό πρόγραμμα βέβαια χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις-αναθεωρήσεις) οι δανειστές μας φαίνεται να επαναπροσδιορίζουν την σκληρή στάση τους.
Έτσι το ΔΝΤ μετά και τις εκλογές στη Γαλλία εμφανίζεται τώρα πιο ευέλικτο σε σχέση με το πώς και το πόσο γρήγορα θα πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα στις «υπερχρεωμένες» χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα.

Το μικρόφωνο πήρε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνωρίζοντας το αυτονόητο… ότι δηλαδή η δημοσιονομική πολιτική λιτότητας καθυστερεί την ανάπτυξη σε πολλές χώρες της Ευρώπης και οδηγεί τις οικονομίες τους σε περαιτέρω ύφεση.
Προέτρεψε δε, τις χώρες να προτιμήσουν την ανακοίνωση αναπτυξιακών μέτρων και μετά στόχων. Οι λύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε, είναι είτε η αύξηση της παραγωγικότητας, είτε η μείωση μισθών και συντάξεων (κάτι που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ελλάδα), κάνοντας έτσι γνωστά τα περιθώρια ελιγμού που υφίστανται για κάθε χώρα, εφόσον προχωρήσει σε μέτρα πραγματικής ανάπτυξης.


Φόβο προκαλεί και στη Γερμανία η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, που μέσω της εκλογικής του απόφασης έδειξε ότι δεν φοβάται τη μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές. «Καλούμε τους αρμοδίους στην Ελλάδα να μεριμνήσουν γρήγορα για συνθήκες σταθερότητας, ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση της σύνεσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστρεβέλε και παραδέχθηκε ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο πρέπει να συμπληρωθεί με αναπτυξιακά μέτρα.


Οι Γερμανοί εντούτοις, όντας πιστοί στο σχέδιο «γερμανοποίησης» της Ευρώπης, συνεχίζουν να φωνασκούν, με μπροστάρηδες τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τα περιθώρια για το Βερολίνο, όμως στενεύουν, αφού την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, προωθούν το ενδεχόμενο επανεκτίμησης της «κατάστασης» της Ελλάδας και συνακόλουθης «ρύθμισης» και «προσαρμογής» των απαιτήσεων από την πλευρά των δανειστών.


Η πρώτη μάχη κερδίζεται για την Ελλάδα, μιας και ο ελληνικός λαός σήκωσε επιτέλους ανάστημα με το τελευταίο όπλο που του έχει απομείνει, την ψήφο του. Έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και φαίνεται πως το έλαβαν.  Ωστόσο ο αγώνας που δίνει αυτή τη στιγμή η χώρα εκ μέρους όλων των κατατρεγμένων ευρωπαϊκών λαών θα χει ακόμα πολλά επεισόδια και απαιτείται εγρήγορση, ψυχραιμία και ομοψυχία παρ’ όλες τις ακραίες φωνές που ενδέχεται να ακουστούν στην πορεία.


Το πολιτικό σκηνικό εντός συνόρων θα υποστεί κι άλλες ριζικές αλλαγές και όλοι ελπίζουμε η «πολιτική του χθες» όλων των αποχρώσεων να περάσει επιτέλους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ώστε να προωθηθεί μια νέα πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών, της χώρας αλλά και στις νέες συνθήκες του πολυκεντρικού κόσμου.


pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;