Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Οι ΗΠΑ τελειώνουν τον Ντομινίκ Στρος-Καν από το ΔΝΤ

Οι ΗΠΑ τελειώνουν και τυπικά τον Ντομινίκ Στρος-Καν από διευθυντή του ΔΝΤ: Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε σήμερα ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν είναι σε θέση να διευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τον κάλεσε να παραιτηθεί. «Είναι φανερό ότι δεν είναι σε θέση να διευθύνει το ΔΝΤ» τόνισε ο Γκάιτνερ σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη. Ο αμερικανός υπουργός είπε ότι συνεπεία αυτού είναι σημαντικό το ΔΝΤ να καταρτίσει ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει στο διεθνή οργανισμό να έχει μια μόνιμη διεύθυνση. Οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος μέτοχος του ΔΝΤ, γεγονός που τούς προσδίδει σημαντική επιρροή για ό,τι συμβαίνει στο διεθνή οικονομικό οργανισμό και τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε αυτόν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Η Ιαπωνία, από την άλλη πλευρά εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς να συζητήσει την αντικατάσταση του Ντομινίκ Στρος- Καν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, μετά τις ΗΠΑ,

«Στο σημείο αυτό πιστεύω ότι είναι πρόωρο να εξετάσουμε ακόμη το θέμα της αντικατάστασης του Στρος-Καν στη διοίκηση του ΔΝΤ» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Γιουκίο Εντάνο όταν ρωτήθηκε αν ένας πιθανός διάδοχος θα προέρχεται εκ νέου από την Ευρώπη, την Ασία ή άλλο μέρος του κόσμου.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδρίασε άτυπα την περασμένη Δευτέρα για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε εξαιτίας της σύλληψης του Στρος-Καν δύο ημέρες νωρίτερα.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε απλώς στο τέλος της συνεδρίασης ότι η διοίκησή του «παρακολουθεί τις εξελίξεις».
Πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ είχε αναφέρει ωστόσο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού ένιωσε «κατάπληξη» από την απόφαση της δικαιοσύνης να τεθεί υπό κράτηση ο Στρος-Καν.

Ο Στρος-Καν αναμένεται να προσαχθεί εκ νέου ενώπιον της δικαιοσύνης την Παρασκευή και οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν το σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Ντέϊβιντ Λίπτον για να διαδεχθεί τον αποχωρούντα Τζον Λίπσκι στη θέση του δεύτερου τη τάξη στην ιεραρχία της ηγεσίας του ΔΝΤ.

Ο Λίπσκι βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο μετά τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης και της απόπειρας βιασμού της καμαριέρας στο ξενοδοχείο που διέμενε, καθώς ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΝΤ με αυξημένες αρμοδιότητες.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Λίπσκι είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει με τη λήξη της θητείας του ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στο παγκόσμιο δανειοδοτικό βραχίονα, τον Αύγουστο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε αν ο Λίπτον, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου, πρόκειται να είναι ο αντικαταστάτης του Λίπσκι στο ΔΝΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάϊκλ Μπλούμπεργκ κάλυψε πλήρως τις αστυνομικές αρχές της πόλης του απέναντι στην κριτική που δέχονται για τη μεταφορά με τις χειροπέδες στα χέρια του Ντομινίκ Στρος Καν μπροστά από τις κάμερες των ΜΜΕ, αλλά και για τις διαμαρτυρίες που αρθρώνονται από μερικούς Γάλλους πολιτικούς με αφορμή την εικόνα που παρουσίαζε ο Γάλλος επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά την προσαγωγή του καθώς εμφανώς «τρίκλιζε».

«Πράγματι νομίζω ότι είναι ταπεινωτικό, αλλά αν δε θέλεις να περπατάς έχοντας τα χέρια στις χειροπέδες τότε να μην παραβιάζεις το νόμο»  είπε χαρακτηριστικά ο Μπλούμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;