Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Τοξική νάρκη το "Sea Diamond"

Η διάβρωση του βυθισμένου κουφαριού του "Sea Diamond" ξεκίνησε! Ο πανέμορφος κόλπος της Καλντέρας, στην Σαντορίνη, φιλοξενεί στο βυθό του μία τοξική νάρκη που αν εκραγεί θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος με ανάλογες επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία του νησιού.

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε για υστερία οικολογικών οργανώσεων αλλά για συμπέρασμα που εξάγεται από μελέτη που εκπόνησε το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η μελέτη είχε τον τίτλο "Ποιοτικός και ποσοτικός χαρακτηρισμός των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών του ναυαγίου του "Sea Diamond" – Περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρούσες και μελλοντικές" και υπεύθυνος καθηγητής ήταν ο κ. Ευάγγελος Γιδαράκος.

Ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του «Sea Diamond» και την Ιερά Μητρόπολη Θήρας προσκάλεσαν τους κατοίκους του νησιού στην αίθουσα του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου με σκοπό την παρουσίαση της μελέτης

Σύμφωνα με τον κ. Γιδαράκο, σε περίπτωση που το ναυάγιο αφεθεί, ως έχει, στο βυθό του κόλπου της Καλντέρας, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι ολέθριες διότι:

-Είναι βέβαιο ότι η διάβρωση ξεκίνησε ήδη και θα συνεχιστεί με σταθερούς ρυθμούς.

-Στην περίπτωση αυτή θα λάβουν χώρα έντονες και ανεξέλεγκτες διαρροές πετρελαιοειδών, βαρέων ελαίων, χημικών, βαρέων μετάλλων και άλλων επικίνδυνων ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον της Καλντέρας.

-Σε περίπτωση ολίσθησης του ναυαγίου σε μεγαλύτερα βάθη, εκτός από το γεγονός που θα καταστήσει κάθε εγχείρημα ανέλκυσης ή απάντλησης δυσκολότερο έως αδύνατο, το σίγουρο αποτέλεσμα είναι να πληγεί ανεπανόρθωτα το ευαίσθητο οικοσύστημα της Καλντέρας, και όχι μόνο.

-Όταν μάλιστα οι διαρροές συνδεθούν και με τη χειρότερη δυνατή περίπτωση («Worst Case Scenario»), «σπάσιμο του κουφαριού», θα επέλθει με σιγουριά οικολογική καταστροφή, με ανεξέλεγκτες διαρροές τοξικών και ρυπογόνων ουσιών και κατά συνέπεια ζημιές στην αλιεία και στον τουρισμό του νησιού.

-Οι συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφής θα είναι τόσο παροδικές όσο και μετρήσιμες σε 10 ή 20 χρόνια.

Παράλληλα, ο Συνήγορος του Πολίτη σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι 4 χρόνια μετά τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond" στην Καλντέρα δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού κινδύνου.

Η συνέπεια αυτής της αδράνειας είναι ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στην τουριστική ανάπτυξη και στην οικονομική δραστηριότητα της Σαντορίνης.
http://mediasoup.gr/node/26538

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pulpit rock
back to top ;