Τον κώδωνα του κινδύνου για το Φοινικόδασος του Βάι κρούουν επιστήμονες και φορείς που ζητούν να μην προχωρήσουν οι «δασοτεχνικές» επεμβάσεις, αφού μπορεί να διαταραχθεί όλο το οικοσύστημα.
«Οι προτεινόμενες επεμβάσεις δεν φαίνεται ότι θα λύσουν κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο είδος και το οικοσύστημά του, αντίθετα οι πραγματικές απειλές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ενώ το οικοσύστημα θα διαταραχθεί σημαντικά», τονίζει με έγγραφό της η WWF Ελλάς, που υπογράφει ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος του προγράμματος για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με έγγραφό τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προειδοποιούν:
«Οι προτεινόμενες δράσεις αποτελούν βαριές και μη αντιστρεπτές παρεμβάσεις. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτές εφόσον αποφασίσουμε να μετατρέψουμε το φοινικόδασος σε πάρκο αναψυχής», τονίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν οικονομικές και θεσμικές συνέπειες για την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας cretalive.gr, ο φόβος να καταστρέψει μια πυρκαγιά το Βάι και ο πανικός που έχει προκαλέσει το περιβόητο σκαθάρι, οδήγησαν την?Πολιτεία να αναγκαστεί να πάρει μέτρα και να εκπονήσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό το σχέδιο προκάλεσε την αντίδραση της WWF Ελλάς, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Σε αντίθεση με ό,τι αναφέρεται στις διάφορες μελέτες, από την ανάλυση χρήσεων γης που έχει γίνει από το WWF Ελλάς για το χρονικό διάστημα 1945-2010 δεν προκύπτει καμία μείωση της έκτασης του φοινικόδασους, παρά μόνο αυτή που προκλήθηκε από τη διάνοιξη του οδικού δικτύου, εντός του. Αντίθετα, η πυκνότητα και η συγκόμωση των δέντρων αυξήθηκε σημαντικά στην ίδια χρονική περίοδο, προφανώς λόγω της απαγόρευσης της βόσκησης και άλλων ανθρωπογενών πιέσεων».
Επί της ουσίας των παρεμβάσεων η WWF Ελλάς τονίζει και προειδοποιεί πως δεν είναι λύση για το σκαθάρι η χημική καταπολέμηση, ούτε ο δρόμος 2 χιλιομέτρων σε μια περιοχή 200 στρεμμάτων.
Από την πλευρά τους, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας επισημαίνουν ότι «το Βάι δεν είναι μόνο φοινικόδασος, είναι ένα ολόκληρο σύστημα» καλώντας την Πολιτεία να μην προχωρήσει σε «βαριές και μη αντιστρεπτές παρεμβάσεις».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ο Σύμβουλος Αντώνης Ανηψητάκης απηύθυνε έκκληση για παρέμβαση από τον περιφερειάρχη, τονίζοντας ότι ο στόχος δεν είναι να απορροφηθούν τα 400.000 ευρώ που θα καταστρέψουν μάλιστα το Βάϊ.
Πηγή: Naturanrg.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου